Vi bruger Cookies!     

         
 X     
forside

Her er dyrene i centrum :-)


Kaninens pleje

Marianne Nielsen  

120105405505@post.tele.dk
marianne.frimodt@mail.dk                                                                                                                                                  
Lidt fakta om kaninen.

Gennemsnitsalder: 6-8 år

Alder ved kønsmodenhed: 5-8 mdr

Alder ved avl: 7-8 mdr

Drægtighedsperiode: 30-31 dage

Kuldstørrelse: 4-12 unger

Antal kuld pr. år: 1-2 kuld

Alder ved fravænning: 8 uger

Kaniner kan holdes både ude hele året og indendørs. Hvis man holder dem udendørs skal man sørge for at de står i skygge og læ og ikke for fugtigt. Både inde og ude skal man undgå træk.

Kaninen har brug for en hovedfoderblanding, som indeholder det rigtige forhold mellem næringstoffer, vitaminer og mineraler. Her er grøn kanino kaninpiller ideelle, da de indeholder alt hvad kaninen har brug for. Derudover har den brug for masser af frisk hø af god kvalitet, samt lidt grønt og gulerødder og også lidt frugt er godt.

Det er vigtigt at madskåle og drikkeflasker holdes rene. Især vandflaskerne får om sommeren, især udendørs hurtigt alger invendigt, hvilket er den rene gift for kaninen. Hold den pinligt ren med en flaskerenser. Husk også at rense drikkenippelen da der ofte sidder alger i plastlåget.

Indendørs kaninbure renses mindst et par gange om ugen for ikke at komme til at lugte. Kaninen har som regel et toilethjørne, så man kan fjerne det og strø lidt friske spåner og flytte ikke snavset halm til hjørnet.

Udendørsbure kan rengøres en gang om ugen efter de samme forskrifter. Om sommeren bruger jeg noget der hedder Stalosan, der strøes i et tyndt lag der hvor kaninen besørger, dette modvirker den stærke lugt, der kommer ikke fluelarver i afføringen, og det giver en frisk lugt i stalden. Kaniner er robuste dyr, men når de bliver syge er de dårlige til at komme sig. Husk altid ved noget nyt foder at give det i små mængder i starten. Hvis kaninen ikke spiser i et par dage skal man søge dyrlæge, da den ikke kan tåle at være uden næring og drikke ret længe.
 
Check også løbende kaninens tænder. I dag har mange kaniner tandfejl så tænderne ikke slides korrekt.
 
Fortænder der er for lange kan klippes hos en dyrlæge, (jeg har selv klippet tænder med en lille skævbider, dette skal dog gøres med stor omhu) men tit vokser de vildt hurtigt for lange igen. Kindtænderne kan danne spidser og disse kan kun fjernes i narkose. Sørg for at kaninen har nogle grene at gnave i, æblegrene er fortrinlige, og normale tænder slides ved helt almindelig spisning. Vægttab og at kaninen måske pludselig ikke vil spise gulerøddr eller anden lidt hård føde er tegn på at der kan være noget galt med tænderne.
 
Kaninens negle skal også løbende klippes, da de ikke slides nok som hos vilde kaniner. Køb en neglesaks beregnet til formålet da det gør arbejdet meget nemmere. Hos kaniner med hvide negle er det nemt at se blodåren og ikke klippe for langt ind. De fleste kaniner har nu mørke negle, og her kan man eventuelt lyse med en lyget nedefra og hermed se blodåren tydeligere. Man skal klippe et par milimeter fra blodåren. Når neglen virker blød er man ved at være inde ved blodåren. Hvis uheldet er ude og man får klippet for langt ind og neglen begynder at bløde kan man på apoteket købe noget der hedder "klipstop". Kom lidt af dette på en vatrundel eller vatpind og tryk det hårdt ned på neglen, og blødningen stopper ret hurtigt.
 
Håndtering af kaninen: En kanin må aldrig løftes i nakkeskindet eller ørene. Den korrekte måde at løfte den på er at den skal sidde med hovedet fremad eller med siden til, så tager man rundt om kroppen enten med den ene eller begge hænder, løfter forsigtigt kaninen og giver den hurtigt støtte under bagbenene og holder den ind til sin krop, på denne måde vil kaninen ikke kunne sparke med bagbenene og dermed komme til at rive en. Lad aldrig små børn holde kaninen i nærheden af deres hals, kaninen kan pludseligt blive bange for noget og risikere at bide, og nogle kaniner kan lide at nappe i tøjet. Kanier har et meget kraftigt bid og skal altid håndteres forsigtigt.
 
Disse råd er givet ud fra egen erfaring og viden om kaniner.
 
Hvis du er det mindste i tvivl om din kanin trives eller fejler et eller andet, så søg hurtigst muligt dyrlæge.
 
Man er altid velkommen til at kontakte mig hvis man er i tvivl om noget.
 
Mvh
 
Marianne

 

Besøg  
033841