Vi bruger Cookies!     

         
 X     
forside

Her er dyrene i centrum :-)
 Marsvineunger?

Marianne Nielsen  

120105405505@post.tele.dk
At få marsvineunger er noget helt specielt. Jeg har prøvet det nogle gange efterhånden, men bliver stadig lige vild af begejstring når jeg ser de nyfødte unger med deres lidt store hoveder og lille krop helt færdige med pels, øjne ja en tro kopi af et voksent marsvin i miniudgave.

At avle på marsvin er noget mere vanskeligt end på kaniner. Den allervigtigste regel er at marsvinehunnen under ingen omstændigheder er mere end 12 mdr. og helst kun omkring 6-8 mdr. når hun første gang sættes sammen med en han og desuden ikke vejer over 1000 g.

Hvis man har en hun der er over 1 år, og man ikke ved om den har fået unger før, må man aldrig lade den parre, da bækkenet vokser sammen ved 1 års alderen og den derfor ikke kan føde ungerne.

Marsvinene skal gå sammen et stykke tid, mindst 3 uger og helst længere. Mine går sammen til jeg tydeligt kan mærke bevægelser fra ungerne. Det er også her sådan at hannen parrer hunnen lige efter hun har født, så det er vigtigt at han bliver taget fra i god tid.

Så findes der noget som hedder drægtighedssyge, det kan forekomme hvis hunnen ikke får tilstrækkeligt med fodder, eller er for fed. Denne sygdom optræder som regel ikke ved helt unge marsvin (6-8 mdr.) Risikoen stiger med alderen, da de så tit er for tykke. Dette er desværre en dødelig sygdom.

Jeg har dog uden problemer fået flere kuld på samme marsvin, men de bør tages ud af avlen ved ca. 3 års alderen, da de så har større risiko for at få fødselsvanskeligheder.

Disse ting skal dog ikke afholde en fra at prøve. Hvis man anskaffer sig en helt ung hun er der sjældent problemer. I de fleste tilfælde går det godt, og jeg synes man skal unde sig selv den store oplevelse det er at se de mere eller mindre selvhjulpne unger vokse op.

Marsvineunger må først tages fra moderen når de er 4 uger eller vejer mindst 300 g.

 

Besøg  
033841